DUYURU Web Sitemiz Yayında...

Evlat Edinilen Çocuklara Bu Durum Söylenmeli midir?

Detaylar

Okuma Süresi

3 dakika

Kategori

Blog

Yazar

Rümeysa Demirörs

Evlat Edinilen Çocuklara Bu Durum Söylenmeli midir?

Birçok çift evlat edinme süreci ile kalbiyolojik olarak anne baba olma yolunu tercih etmeye başlamıştır. Bu seçim ile mutlu bir yuva için adım atan anne babalar için önemli bir konudan bahsedeceğim bugün. Kimi zaman biyolojik olarak bir bebekleri olmayanlar bu yola başvurur ya da hem biyolojik hem de kalbiyolojik anne baba olmak isteyenler ile bu tabloyu yaşarız.

Evlat edinme eylemi için genellikle evlatlık ifadesi kullanılır; ancak, ben bu kelime ve tanımdan hiç hazzetmediğim için kalbiyolojik tanımı ile ilerleyeceğim. Beni yakından tanıyanlar, kalbiyolojik aile kavramına ne kadar önem verdiğimi çok iyi bilir. 😊

Kalbiyolojik anne babaların aklını kurcalayan en temel sorulardan biri bu durumu çocuklarına söyleyip söylemeyecekleridir. Çocuk büyüdüğünde, bazı soruları olur ve bir ikilem başlar. Peki çocuğa gerçekler söylenmeli midir, ne zaman söylenmelidir, kim söylemelidir?

Kalbiyolojik Aile Geçmişi, Çocuğa Söylenmeli Midir?

Evet, bu gerçek söylenmelidir. Herkesin biyolojik ebeveynlerinin kim olduğunu öğrenme hakkı vardır. Ancak bu gerçeği açıklamak sadece biyolojik aile varlığı için değil, çocuğun kalbiyolojik anne babasına karşı olan güvenini kaybetmemesi için de önemlidir.

Ebeveynler kimi zaman bunu gerekli görmese de fanus içinde yaşamıyor olduğumuz için, çocuğun bu gerçeği bir yabancıdan öğrenmesi mümkündür. Ve bu, aile içi bağları zayıflatabilir. Onun için çocuğa, kalbiyolojik aile varlığı açıkça ama yaşına uygun şekilde anlatılmalıdır. Peki hangi yaş, en uygun zamandır?

Kaç Yaşında Durum Açıklanabilir?

Çocuğa gerçeği başka birinden duymadan anlatmak ve güven temelli açıklamak en önemli kriterdir. Elbette yaş ve gelişim dönemleri de göz önünde bulundurulmalıdır. 3 yaşından itibaren neredeyse her çocuk, özellikle bir uzman eşliğinde yapılan açıklamaları anlayabilir. Ancak bu tür bir açıklama için erken bir dönemdir. Bununla birlikte, 6-7 yaş, algı konusunda mantığın da gelişmeye başladığı bir dönemdir. Ve kalbiyolojik aile geçmişini anlatmak için daha uygun bir zaman olabilir.

Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, çocuğa durumun ergenlikten önce anlatılması gerektiğidir. Ergenlikten önce uygun dilde bir açıklama yapmak gerekir, çünkü ergenlik döneminin çalkantılı duygu hali ile çocuklar, ailelerini yanlış anlama eğilimine sahiptir. Bu açıklama 10-12 yaşından önce mutlaka kalbiyoljoik anne ve baba tarafından yapılmalıdır.

Evet, açıklama yapılmalıdır ve bu gerçek saklanmamalıdır. Çünkü çocuğun geçmişi, çevrede durumu bilen bir yabancıdan öğrenmesi aile için güven bağını olumsuz etkileyecektir. Belki de çocukta onarılmaz bir yara açılmasına bile neden olabilir.

Çocuk psikolojisi konusunda uzmanlaşmış bir psikolog veya psikiyatristin yardımıyla konuşmak, aile ve çocuğun bu geçiş sürecini hasarsız atlatmasına yardımcı olacaktır. Potansiyel problemlerden kaçınmak veya kolayca üstesinden gelmek için süreç boyunca ailenin bağ odaklı bir psikologdan destek alması önemlidir.

Çocuk Hangi Tepkileri Verebilir?

En yaygın reaksiyon anksiyetedir. Çocuk, o güne kadar birlikte olduğu ebeveynlerinin onu terk edeceğinden, hiçbir yere ait olamayacağından, biyolojik ebeveynlerin gelip onu götürmesinden korkabilir veya endişelenebilir. Bu duygular da kendini davranış bozukluğu ile gösterebilir.

Bu sorunu hafifletmek ve çocuğa güven verebilmek için kalbiyolojik ebeveynlerin her zaman onunla olacaklarını vurgulamaları ve davranışları ile de kanıtlaması gerekir. Çocuk eskisi gibi güven hissedene kadar bir süre kalbiyolojik ailesini suçlayabilir. “Benim gerçek ailemmiş gibi davranmayacaksınız, sizi sevmiyorum.” gibi tepkiler normaldir. Aslında bu cümle ile “Beni biyolojik ailem gibi terk etmenizden korkuyorum.” demek isterler.

Çocuğun sorduğu sorulara acele ederek yanlış cevap vermek yerine, geç ama doğru bir cevap vermeniz gerekir. Çocuğun süreçte soracağı zor sorulara veya yorumlara yanıt olarak uzman desteği almak önemlidir. En önemlisi, çocuk evde mutlu, güven dolu hissetmek ister. Bunun için de eskisinden biraz daha fazla ilgi ve güven bağını arttıracak aktiviteler yapılabilir.