DUYURU Web Sitemiz Yayında...

Güvenli Bağlanma Hakkındaki Mitler Ve Gerçekler

Detaylar

Okuma Süresi

3 dakika

Kategori

Blog

Yazar

Rümeysa Demirörs

Güvenli Bağlanma Hakkındaki Mitler Ve Gerçekler

Efsane: “Çocuğum bana bağlıdır her zaman çünkü onları doğurdum.”

Gerçek: Çocukların sizinkinden farklı olabilecek bağımsız sinir sistemleri vardır. Sizi iyi hissettiren şey, çocuğunuzu iyi hissettiren şey olmayabilir. Dolayısıyla, onun duygusal ihtiyaçlarına bakıp, onu dinlemezseniz, kişisel ihtiyaçlarını anlayamayabilirsiniz. Bu da bağlanma ile ilgili noksan noktaları doğurabilir. Yani sadece biyolojik bağ ve doğum, doğrudan güvenli bağlanma inşa etmiyor. 

Efsane: “Güvenli bağlanma ve sevgi aynı şeydir.”

Gerçek: Bağ ve bağlanma ebeveyn ve çocuk arasında içgüdüsel olarak gerçekleşir, ancak maalesef çocuğu sevmek otomatik olarak ve tek başına güvenli bağlanma inşa etmeye neden olmaz. Güvenli bağlanma, stresinizi yönetme, çocuğunuzun size gönderdiği ihtiyaç ve ilgi sinyallerine şefkat ile cevap verme adımlarınız ile süreç içinde gelişir.

Efsane: “Çocuğumun verdiği sinyalleri okumakta zorlanıyorum ve ne istediğini her zaman anlayamıyorum, bu yüzden çocuğum bana güvenli bir şekilde bağlanmıyor.”

Gerçek: Güvenli bir bağ oluşturmak için çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarını her zaman anlamak mümkün veya gerekli değildir. Bağlantıyı kesmediğiniz, şiddet türleri ile yaklaşmadığınız ve telafi yapmaya çalıştığınız sürece, ilişki güçlü kalacaktır ve bağlantının kesilmesinin sonucu olarak daha da güçlenebilir. Yani telafi her zaman hayat kurtarır. Ama bu bağırmak, kızma, vurmak gibi şiddet türleri ile iletişime geçelim arada bir şey olmaz telafi yaparız demek kesinlikle değildir.

Efsane: “Her zaman ihtiyaçlarına cevap vermek çocukları şımartıyor.”

Gerçek: Aksine, bir çocuğun ihtiyaçlarına ne kadar duyarlı olursanız, çcouk da büyüdükçe o kadar az “şımarık” ( halk arasında bilinen tanımı kullanmak amacı ile bu ifade ile tanımlama yapıyorum) olur. Bağlanma güven oluşturmak demektir ve güvenli bağın izleri ile büyüyen çocuklar daha az değil, daha bağımsız olma eğilimindedir.

Efsane: “Güvenli bağlanma, çocuğumun ipuçlarını doğru bir şekilde okumaya odaklanan tek yönlü bir süreçtir.”

Gerçek: Bağlanma, çocuğunuzun siz okudukça ipuçlarınızı okuduğu iki yönlü, etkileşimli bir süreçtir. Önce bebeğine ebeveyn bağlanır, ardından bebek ebeveynine bağlanır mesela.